סודות האפייה הצ'רקסית וטיפים לבצק המושלם

ישנם כמה טיפים לשמירה על הבצק ושיפור האפייה, דרכים אלו נשמרו עד היום בידי הנשים הצ'רקסית והאופים בכפרים הצ'רקסים בארץ.

לחם צ'רקסי

בעבר היו נוהגות נשות השבטים הצ'רקסיות לאפות את הלחם בעזרת טאבון. הטאבון היה עשוי סלעי בזלת שהיה מתלקח לחום גבוה בעזרת גחלים לוהטות. כיום ניתן לאפות לחמים ובצקים שונים גם בלי שימוש בטאבון הכבד. עיקר האפייה הוא השימוש בחום הגבוה למשך זמן קצר, זאת בכדי לשמור על הבצק שלא יתייבש וכמו כן גם על המילוי שבא לידי ביטוי בגבינות ובסוגים שונים של צמחים כמו תרד ובצל. ליקטנו עבורכם מספר טיפים לעבודה עם הבצק. גלו את סודות האפייה הצ'רקסית.

קמח טרי

1. אחד הטיפים הכי חשובים של האפייה הצ'רקסית היא חשיבות ההקפדה על קמח טרי, מה זאת אומרת קמח טרי? כדי לבדוק אם הקמח הוא במצב הכי נכון וטוב לשימוש, יש לקחת חופן מהקמח בכף היד ולסגור אותה בחוזקה, תוך כדי הידוק עם האצבע ביד השניה. כאשר פותחים את כף היד ורואים כי מתקבל גוש קמח שלא מתפורר משמעות הדבר כי הקמח הוא טוב, אם הקמח מתפורר לאבקה כפי שהיה לפני הלחיצה אז כנראה שהוא לא טוב לאפייה.

לא לייבש את הבצק

2. חשוב לכסות בצק שמרים בזמן ההתפחה, כדי למנוע מפני הבצק להתייבש. אנו לא רוצים שהבצק יתייבש כי כאשר הבצק מתייבש התפיחה נפגעת. ההמלצה היא לחסות את הבצק בעזרת בד סדין או מגבת. ניתן לראות כי כאשר מכינים ווצ חלוז' או מתאזה מכסים את הבצק כדי לתת לו לנוח.

לעזור לבצק לתפוח

3. הלילות למרגלות ההרים בקווקז היו קרירים במיוחד וכאשר היה קר גם במטבח ורצו לעזור לבצק לתפוח, (כידוע לבצק קשה לתפוח כאשר הטמפרטורה בחדר נמוכה). שמו את הקערה עם הבצק בתוך טאבון עם חום נמוך. ניתן לשחזר את הדבר עם התנור בבית, יש לחומם את התנור ל-50 מעלות, לכבות אותו ואז להכניס לתוכו את הקערה עם הבצק ולסגור את הדלת.

לחיצת אצבע

4. כדי לבדוק אם הבצק תפח מספיק יש ללחוץ עליו עם האצבע ולעזוב. אם השקע שנוצר נעלם מיד, הבצק תפח מספיק. אם השקע לא נעלם – צריך לתת לבצק עוד זמן לתפוח.

בצק אפייה צ'רקסי

לחות בתנור

5. כאשר רוצים לאפות לחם בצורה הטובה ביותר אנו צריכים שתהיה לחות בתנור, דבר שגורם לקרום הקשה להיווצר לאט יותר וללחם לתפוח ולהפוך לאוורירית יותר. כדי להוסיף לחות לתנור חממו אותו ל-200 מעלות ואז הניחו בתחתית שלו תבנית מתכת עם קוביות קרח. לאחר מכן הכניסו את הלחם לתנור והנמיכו את הטמפרטורה ל-180 מעלות.

אחסון הלחם

6. טיפ נוסף מעולם האפייה הצ'רקסית ושימושי במיוחד לשמירה על טריות הלחם כאשר אנו מאחסנים את הלחם בארגז. יש להכניס לארגז הלחם 2 חצאי תפוח עץ או תפוח אדמה קלוף לא מבושל.

חימום הלחם

7. כדאי לחמם את פרוסות הלחם בטוסטר אובן או בטוסטר פרוסות ולא במיקרוגל שעושה את הלחם לצמיגי. אם רוצים שהפרוסות לא יתייבשו בטוסטר, אפשר להתיז עליהם מעט טיפות מים לפני החימום.

ועוד טיפ שכל אחד יכול

8. אם נשאר לכם לחם ישן ניתן להשתמש בו כדי להכין קרוטונים. יש לחתוך את הלחם לקוביות, לרסס מעט שמן זית ולפזר תבלינים – למשל, פלפל שחור, פפריקה, אורגנו או זעתר. ערבבו את הקוביות והקפיצו אותן במחבת גדולה עד שהן יזהיבו קצת. אפשר להכין את הקרוטונים גם בתנור: חממו אותו ל-200 מעלות וקלו אותם 15-10 דקות, תוך ערבוב מדי פעם. הקרוטונים יכולים לשמש כתוספת נהדרת ליוגורט הצ'רקסי או למרק הקטניות- האשראש.



נגישות