קסמה של הגבינה הצ'רקסית

חובבי גבינות טוענים כי מהסתכלות ראשונית, נראית כאילו הגבינה הצ'רקסית עטופה בהילה, היא לבנה ורעננה, עגולה וטעימה. מיצרים אותה מחלב עזים או פרות בתהליך יצור טבעי בלי חומרים משמרים, יש בה כ-17 אחוזי שומן. היא מזכירה את הגבינה הצפתית, חצי קשה ועם מליחות עדינה.

מספרים כי הגבינה הצ'רקסית הגיעה לארץ ונקראה בשמה על ידי קיבוצניקים שעבדו יחד עם חקלאי צ'רקסי, אישתו של החקלאי הייתה מכינה גבינה שרבים לא יכלו להתעלם ממנה, ועל כן נקראה על שמו של האישה הצ'רקסית. הגבינה אומנם "התגלתה" בארץ רק בזמן הגעת הצ'רקסים לארץ בשנות 1900 אבל סיפורה של הגבינה הצ'רקסית התחיל כבר אז, לפני אלפי שנים בהרי הקווקז. בסיפורי עם צ'רקסיים מסופר כי הגבינה הצ'רקסית שימשה את הגיבור סאוסרק'ה להערים על הענק האיום וככה בעצם להביס אותו ולשמור על שלומם של בני כפרו. אופן הכנת הגבינה ופשטותה מעדים על זמנים קדומים ופשוטים יותר. אולי המתכון שנשמר בקפידה ועבר מדור לדור זה אלפי שנים גרם לגבינה באופן מיסטי להשתבח. הגבינה המסורתית משמשת בעיקר למאפים צ'רקסים כמו החלוז' והמתאזה – כיסוני גבינה. כמו כן היא מושלמת להגשה על פלטה יחד עם ירקות ומעט זעתר. לגבינה יש שני סוגים, האחת היא הגבינה הטבעית והשנייה היא המעושנת, שהיא עולם נוסף של טעם נפלא.

 

לגבינה הצ'רקסית יש מקום חשוב בליבם או בקיבתם של הצ'רקסים בארץ. זאת משום שהגבינה מחליפה ומשדרגת חלק מהמנות מחיי היומיום שלנו. מנות כמו הפיצה בתוספת גבינה צ'רקסית מפוררת או הכנאפה המתוקה שמכינים מגבינה צ'רקסית.

איפה ניתן להשיג גבינה צ'רקסית?

גבינה צ'רקסית

את הגבינה הצ'רקסית ניתן להשיג בכמה מקומות, המקום הראשון הוא כפר כמא ששוכן בגליל התחתון מול הר התבור. בכפר כמא מוכרים כמעט בכל מכולת או מיני מרקט את הגבינה הצ'רקסית, שמיוצרת על ידי מחלבת אלברוס.

מחלבת אלברוס קיימת כבר כמה שנים טובות ומספקת לבעלי החנויות גבינה צ'רקסית טרייה. המחלבה ששוכנת בכפר הציורי הייתה החלוצה בתחום שיווק הגבינות הצ'רקסיות בארץ. בעלי המקום, נוח ושרה יקבלו את פניכם בחיוך וישמחו לספר לכם על ההיסטוריה של הגבינה הצ'רקסית.

למיקום המחלבה, ופרטים נוספים: מחלבת אלברוס.

גבינה צ'רקסית

מקום אחר בו ניתן ליהנות מהגבינות הצ'רקסיות הוא בריחאניה, היישוב השני בו מתגוררים הצ'רקסים, שנמצא בגליל העליון ובין גבעות מוריקים. בעלי המקום הם שינה ואיציק, זוג צעיר שהקים את המקום ונקרא "גבינות שבסו" נפתח לפני כשנתיים. גם הוא אלוף בלייצר גבינה צ'רקסית אמיתית. את מוצרי החנות אפשר למצוא במכולות השונות בכפר. כמו המחלבה בכפר כמא גם בריחאניה ניתן לבוא לסדנא מהנה וללמוד איך מכינים את הגבינה האהובה.

למיקום המחלבה, ופרטים נוספים: גבינות שאבסו.

ומה אם אני רוצה להכין לבד?

בואו נתחיל:

מה צריך כדי להתחיל?

  • 6 ליטר חלב בקר
  • 1 ליטר מי גבינה
  • 1 כף מלח

אופן הכנה

  • רצוי להכין את הגבינה הצ'רקסית מחלב בקר גולמי ולא חלב שנקנה בחנות זאת כי חלב גולמי יותר עשיר.
  • את החלב יש לסנן לתוך סיר דרך מסננת דקה על מנת לעבוד עם חלב נקי.
  • יש לחמם את החלב ל90 מעלות (פסטור) בודקים על ידי מד חום לבישול.
  • לאחר הפסטור מוסיפים את כל מי הגבינה לחלב ולאט לאט החלב מתחיל להתגבש ומתחילה להיווצר גבינה.
  • מכבים את האש ומעבירים את הגבינה למסננת מתאימה והופכים אותה לאט ובזהירות על מנת לתת לה את הצורה העגולה.
  • נותנים למי הגבינה לטפטף לקערה כ-5 דקות.
  • מעבירים לצלחת וממליחים את הגבינה.
  • לאחר כשעה צינון, יש לרוקן את מי הגבינה שהצטברו בצלחת.
  • אורזים ומעבירים למקרר.

אהבתם את המתכון? המליצו עליו לאחד החברים חובבי הגבינות.

גבינה צ'רקסית טרייה




כתבות נוספות



נגישות